15 iul. 2009

Tehnicienii lu' peste


Sunt innebunit dupa tehnicieni. Tehnicienii sunt o specie de extraterestri care sunt in stare sa vorbeasca ore intregi despre niste lucruri care, mie, mi se par atat de inutile dpdv al unui sales manager incat imi vine sa casc cu lacrimi de fiecare data cand ascult unul. Meticulozitatea lor si pasiunea de a dezvolta o idee timp de 5 minute desi ai inteles esenta in 30 de secunde, faptul ca intorc pe toate partile, idei, scule, materiale, produse, si nu in ultimul timp faptul ca acorda maxima importanta unor lucruri care tie nici macar nu ti-ar trece prin cap ca necesita macar mai mult de 2 secunde de atentia ma fac sa ma intreb daca nu cumva este mai degraba ceva patologic, o chestie obsesiv compulsiva care ii determina sa acorde atentie tuturor detaliilor fara puterea de a discerne ce este esential.

Sa facem o mica simulare... Sa zicem ca tehnicianul trebuie sa ma informeze pe mine despre un produs nou, sa imi prezinte caracteristicile pe care el le considera a fi importante pentru mine in procesul de vanzare. Haideti sa universalizam produsul pentru o mai buna intelegere a fenomenului si sa luam drept exemplu un PC. Banuiesc ca toata lumea stie componenta unui PC si elementele pe care trebuie sa le iei in calcul in momentul in care iti comanzi un calculator.

Asadar va rog sa va imaginati pe mine si pe tehnicianul respectiv stand alaturi de un PC iar tehnicianul incepe prin a-mi supune atentiei aspectele pe care el le considera importante :

-Sa incepem cu un element important si anume carcasa. Carcasa este zincata si vopsita termic in camp electrostatic RAL 9002 si are o grosime de 2mm si 2 microni, este in acelasi timp o...

-Nu va suparati, as vrea mai intai sa inteleg ansamblul, sa inteleg procesul prin care toate aceste elemente interactioneaza, sa stiu care sunt caracteristicile care genereaza performanta, care sunt nevoile unui client vizavi de un astfel de produs, cu ce este el UNIC fata de celelalte produse, existente pe piata, din aceasi gama. As dori sa vad ansamblul dupa care sa ne indreptam atentia spre componente si caracteristicile lor.



-Nu te grabi ca ajungem si acolo imediat. Sa continuam asadar cu ledul verde din partea frontala a calculatorului. Este un element foarte important in buna desfasurare a calculatorului. Poti sa imi spui de ce ?

-Pai ...(!>?!>) sincer imi scapa acum!



-Voi astia de la vanzari niciodata nu cunoasteti produsul si vindeti asa in necunostinta de cauza! Ledul ala e foarte important pentru ca atunci cand lumina lui verde este observabila noi realizam faptul ca... faptul ca... si aici asteapta sa continui eu
-Faptul ca..? Ma uit la el cu o privire consternata si ridic din umeri. El continua pe un ton ridicat:
-Faptul ca AVEM UN CALCULATOR SUB TENSIUNE DECI ACESTA ESTE PORNIT! ERA ASA DE GREU ? Asa ne dam seama ca unitatea are curent in ea, ma rog tuseste el usor incruntat este una din metodele prin care noi putem observa asta...

(WTF !?)

-Sa continuam asadar.
Ledul verde are o tensiune de 2 volti si se monteaza la o distanta de 5 cm de hard, de asemenea surbul cu care ledul verde este prins se numeste XB15d si face parte din gama mai mare a suruburilor XB20XXC.

Ca tot am ajuns aici permite-mi sa fac o paranteza foarte importanta care te va convinge de importanta cunoasterii acestor detalii tehnice.
Deci suruburile XB20XXC au inceput sa fie produse in 1995 cand au inlocuit predecesoarele lor XA20XXA. Tot aici foarte important este faptul ca gama XXC a produsului XXB a fos...

-Va rog, ne indepartam de la subiect. SUNT DOAR NISTE SURUBURI CE DUMNEZEU!
-Tehnicianul se uita la mine ca si cum i-as fi ranit si injurat un Dumnezeu foarte scump si drag lui.

-SURUBURILE SUNT FOARTE IMPORTANTE IN PROCES. Spune-mi cum poti sa montezi hardul fara suruburi? Spune-mi cum poti sa pui carcasa fara suruburi? Suruburile, sa stii, sunt temelia tehnicii, fara suruburi NU AM FI NIMIC!!! Suruburile sunt alfa si omega tehnicii! Crezi ca degeaba mi-am pierdut ani din viata studiind suruburile ca sa vina unul ca tine sa vanda un produs fara ca macar sa stie ce tip de surub s-a folosit la ledul verde!? Pun pariu ca nici macar nu stii in cate suruburi este prinsa carcasa!

-Ok, hai nu o luati chiar asa, zic eu usor nedumerit de intorsatura( cu nebunul nu te pui imi zic) de fapt si eu am o slabiciune pentru suruburi, daca stau bine si ma gandesc seria XB20XXC a fost una foarte reusita, mai stiti ce lovitura de imagine au dat cu aia 2 mm in plus fata de XA20XXA.

Aproape transfigurat tehnicianul incepu sa rememoreze anul de glorie cand succesul inregistrat de XB20XXC care datorita celor 2 mm in plus a reusit atasarea unei saibe suplimentare.
-Iti dai seama cat geniu, cate ore de teste? Cei 2 mm au fost incununarea unor ani de cercetari...

Ca tot vad ca te intereseaza, uite aici o succinta prezentare a suruburilor, are si o parte de nituri si chiar de cuie, sa citesti si partea de cuie ca nu stii cand o sa te lovesti de vreo problema de genul si nu o sa stii ce cuie sa alegi, mai lungi , mai mici, mai groase, mai subtiri, cu floare mare, rotunda, patrata, ehee voi astia tinerii vreti totul rapid nimic nu se mai face ca pe vremea mea, nimeni nu mai citeste manuale tehnice..

-Dar totusi vorbeam de un calculator, nu am putea sa ajungem la componente mai impor... -ma corectez repede- sa ajungem la elemente LA FEL DE importante ca suruburile desigur, dar un pic mai implicate in ...proces?

-Desigur, uite de exemplu un element foarte important, as putea spune ca vital in buna functionare a calculatorului:butonul de reset. Sa nu uitam importanta capitala a butonului de ON/OFF.
-Nu inteleg cum voi astia de la vanzari puteti sa ierarhizati intr-un mod foarte straniu gradul de importanta a unei componente sau a alteia. Vrei sa imi spui acum dar foarte sincer care element ti se pare cel mai important din cadrul unitatii unui calculator?

-Pai zic eu...cred ca procesorul.
-Gresit urla el fericit ca m-a pus in fata unei decizii incorecte.
-Cel mai important element este CABLUL DE ALIMENTARE! Fara el calculatorul tau nu ar functiona in veci.
-Pai bine zic eu dar si fara procesor nu...
-Hai sa nu argumentam, hai te rog fi atent ca nu avem toata ziua la dispozitie.

Am ascultat apoi pret de cateva ore despre istoria circuitului integrat, a siliconului, a cablurilor de alimentare, istoria curentului, istoria stecherului, istoria prelungitorului, istoria tubului catodic, a ebonitei, a maselor plastice. A trebuit, ca sa inteleg mai bine functionarea unui surub, sa studiez holsurubul, diblul si forantul. Sa studiez culorile RAL pentru a vedea in cate alte avariante se poate vopsi carcasa, sa vad ce standarde de marime sunt trecute pentru lungimea cablurilor de alimentare, ce diametru, gust, miros, au acestea...

Asadar daca vreti sa dati un nou sens vietii voastre, sa descoperiti noi intelesuri si noi aspecte, stati de vorba cu un tehnician, o sa fiti profund uimit de ce o sa aflati.

Un comentariu:

  1. Salut vrei sa facem un schimb de promovare ,,, sau un schimb de adresa de la blogroll ?

    eu am Pogonici.com

    RăspundețiȘtergere