5 apr. 2008

M-am lasat de fumat, a patra zi


Nu am vrut sa scriu in fiecare zi pentru ca, in principiu, nu am avut ce. Deja maine va fi a cincea zi, astea 5 zile pe care eu le-am considerat prima data cele mai grele. Am ceva concluzii de tras:

1.Sevrajul fizic nu exista decat in mintea noastra, organismul nostru reactioneaza asa cum ii dicteaza creierul nostru sa reactioneze:
"M-am lasat de fumat ar trebuie sa ma simt naspa nu? Sa ma ia cu transpiratii, insomnii, dureri in ceafa... trebuie sa ma doara ceva nu ?"

Eu de data astac(e a treia oara in viata cand ma las de fumat) cnu am simtit absolut nimic in afara de o usoara presiune in cap.

2.Trebuie identificate toate momentele in care vrei sa fumezi si combatute:

-nu mai aprinde tigarea cand te trezesti

-nu te mai gandi la tigari cand iesi din metrou, cand astepti tramvaiul, etc

-nu aprinde tigarea cand te certi cu cineva

-nu aprinde cand primesti o veste buna, proasta

-cand te simti plictisit

-cand vorbesti la telefon

-cand astepti pe cineva, ceva

-dupa ce faci sex

-nu mai bea alcool te tenteaza, daca totusi bei alcool, bea in asa masura incat sa nu te imbeti ca nu mai atunci vointa nici cat o ceapa degerata.

-nu mai bea multa cafea sau deloc te tenteaza etc

3.Am identificat un soi de furie rece care ma cuprinde din cand in cand si ma aprind din orice, in momentul in care vorbesc cu cineva...orice amanunt este motiv de cearta...nu imi dau seama care este sursa dar banuiesc ca este o reactie a organsimului care imi spune ca este frustrat datorita privarii de placerea de a fuma.

4.Cel mai greu lucru este acela ca te gandesti nonstop la subiectul fumat...nu sa fumezi, nu pofta de fumat cat fumatul in sine, te concetrezi asupra subiectului in fiecare secunda, de cand te trezesti pana adormi...uneori simti asa cum te arde pe gat...eu in momentele alea beau apa minerala usor fortat pana simt intepaturile de la dioxidul de carbon in gat, creeaza o senzatie oarecum asemanatoare cu cea pe care o simti cand tragi din tigara.

5.Creierul este cel mai mare dusman al nostru in lupta cu fumatul pentru ca datorita asociatiilor neuronale create dealungul timpului el vede in tot acest proces de abstinenta, o privare a organismului de placere.V-am mai zis de conceptul pain and pleasure in primul articol despre tigari

Asadar creierul va lupta prin orice mijloace cu noi insine sa ne faca sa renuntam la telul propus, sa isi recupereze viciul inapoi si sa scape de starea de tensiune care ii provoaca "durere"

O sa auziti de multe ori in minte aceleasi fraze cheie care declanseaza mecanismul , dorinta de a fuma:

-Ce m-am enervat, imi bag picioarele si imi aprind o tigare chiar acum, nu mai suport!
-Frate e prea stresant fara tigari, sa aprind macar una mica si dupa aia promit ca ma las din nou!

-Hai ma sa aprind si eu o tigare ca nu o fi foc, am zis ca ma las de tigari da' nici chiar asa brusc, de fapt eu consider ca mai bine ma lasam treptat, uite fumez acum o tigara si pe urma inca una la pranz si una seara si o sa vezi ca ma simt la fel de bine..."

Creierul cauta orice motiv, orice veste, stire cu caracter cat de cat macabru sau dramatic, cauta orice scuza, orice scapare, orice portita lasata de voi pentru a reinstala vechiul viciu...

Nu te lasi de tigari din cauza banilor, o sa cheltuiesti mult mai multi bani prin faptul ca te-ai lasat de tigari, alta trebuie sa fie motivatia...

Alaltaieri de exemplu, o zi de placere care sa suplineasca tigarile si sa dau o motivatie tembelului de creier care dadea semne ca nu mai are chef sa continue cursa
m-a costat 60 de lei: 40 de lei intrarea la bazin , 20 de lei fructele.

E adevarat ca a fost superb si a meritat toti banii,am dat ture de bazin,am fost la sauna ,imi iesea tutunul si pe ochi si pe gura, m-a luat o stare atat de placuta dupa de ziceai ca sunt beat, dar costa..


L-am sunat pe tata care a fumat toata viata si s-a lasat acum un an. Mi-a spus ca el dupa un an nu mai simte nici o dorinta... Eu unul nu pot sa inteleg asta acum dar ca o analogie prosteasca ma gandesc ca e ca si cum ai iubi pe cineva..
Astazi o iubesti si nici nu iti poti imagina cum e sa stai fara ea si suferi ca un prost ca te-a parasit si peste un an revederea ei sa nu iti mai trezeasca nici cel mai mic sentiment.

Nu stiu cum o sa reactioneze creierul acum cand o sa il bag si la regim alimentar condimentat cu sport sustinut..E adevarat ca o sa fac de asa natura incat sa devina dependent de efortul fizic,sa inlocuiasca un surogat cu altul, sa ii placa endorfina dar eu stiu....
A trebuit sa fac o lista de placeri alternative si bonusuri care sa ma faca sa suport mai usor lipsa fumatului:

-imi voi cumpara role
-alergat in parc
-abonament combinat la sala de forta +sauna+bazin
-promit ca din cand in cand sa merg cu ATV-ul pe unde vrea muschiul lui
-carturile din Herastrau si din cand in cand carturile din Voluntari
-tenis de camp ,o sa cumpar si racheta
-o sa cumpar un aparat foto cat de cat bun si o sa ma apuc de facut poze
-poate continui si cursurile de germana ,cea mai tampita limba pe care am auzit-o vreodata(am invatat bulgara dar germana e prea de tot..)

Mai scriu despre acest subiect

5 comentarii:

  1. Bafta in acest demers itzi urez cu drag... La mine "momentul" asta s-a petrecut acum 7 ani. Vezi sa nu te-ngrashi (creshte apetitu' :D)

    RăspundețiȘtergere
  2. ca sa nu mai zicem cand esti la volan blocat in trafic...unii atunci se apuca:)

    RăspundețiȘtergere
  3. AM pus deja 3 kg :)) Au trecut 2 luni

    RăspundețiȘtergere
  4. au trecut 2 ani si nu m-am ingrasat deloc. dar deloc!
    as vrea, cineva sa imi dea 10 kg!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-a placut mult articolul tau ,eu sunt in a treia zi si simt exact ce ai descris tu...:)creierul, da....dar putem trece peste ,sunt convinsa...:)

    RăspundețiȘtergere