12 sept. 2009

Zilele Bucurestiului 550 ani, prima zi -poze si video de la concert



Prima zi a festivalului dedicat Zilelor Bucurestiului a debutat dimineata in Herastrau incepand cu orele 10 cu Carnavalul copiilor care va avea loc in fiecare zi pana la orele 16:00.

Mai intai am fost ONG Fest care a reunit organizatii care militeaza pentru voluntariat, educatie si alte valori morale ( mai exista valori morale in Romania!?)

Whatever, laudabila initiativa. Se pare ca motivul central a fost tema voluntariatului si rolul acesteia in societate. Nu vreau sa va plictisesc cu amanunte.

Ideea este ca, printre buldozere care carau moloz si ridicau tone de praf, emoizi de 15, 16 ani care beau bere la cutie si isi etalau frizurile cool si hainele specifice am descoperit o trupa de nota 10. E prima data cand aud de ei, e prima data cand le ascult muzica. Tipii sunt geniali si se numesc "Zgarie Nori"












Am observat ca organizatorii evenimentului au incercat sa dea o tenta medievala, tineri imbracati in costume de epoca, ba chiar si tinere domnite care ofereau imbratisari gratis(la propriu!)









Am plecat spre Piata Constitutiei. Ajuns acolo, am ramas placut impresionat. Prezenti in apropierea zonei de concert in niste casute cochete si-au prezentat produsele traditionale romanesti mai multi mestesugari si producatori autohtoni de bunataturi.

Am ramas uimit sa observ ca de exemplu lingurile din lemn se produceau chiar acolo ad hoc in fata noastra!



De asemenea am ramas impresionat de creativitatea romanului. Am vazut niste flori confectionate din frunze porumb foarte frumoase.





Mierea nu a lipsit nici ea de la targ.



Am vazut pana si cimpoaie. E drept pretul era cam prohibitiv 500 de lei...



Dupa ce mi-am satisfacut curiozitatea am plecat ca tot romanul spre gratarele sfaraind de mici. E drept ca m-am indreptat cam cu inima stransa pentru ca dupa teapa cu asa zisul Festival al berii unde o bere costa 4 lei si dupa ce stateai la coada la jetoane, apoi la coada la bere si nu in ultimul rand la coada la mici, ma asteptam sa petrec cel putin o ora asteptand...

Ajuns in zona micilor si Miticilor si am avut parte de o noua surpriza placuta de aceasta data. Preturile erau omenesti!



De asemenea, spre deosebire de Festivalul berii, de data asta paharul de bere nu mai costa dublu si nici nu era plin doar pe jumatate.



Dupa ce am terminat de mancat am mai dat o tura sa mai vad un pic imprejurimile si am impresia ca am decoperit o familie regala, sa fie oare vestita Duda!?
Vedeti daca ii recunoasteti din poza de mai jos...



Dar sa revenim la concert. Am prins si partea de repetitii, in care Edi Stancu dadea ultimele indicatii, inaintea paradei trupei de balet care a inceput la Unirii si s-a terminat la Piata Constitutiei.



Am incercat sa gasesc un loc dar toate sacaunele erau ocupate. Am stat central in apropierea culoarului principal, in picioare. Intre timp am discutat cu un cameraman foarte simpatic de la Antene care era la fel de inalt ca Florentin Petre. Era contrariat si nu stia daca bataia cu flori avusese sau urma sa aiba loc, mister neelucidat nici pana in prezent.

Cand parada trupei de balet a aparut la orizont, a fost un moment destul de ciudat. Fie a fost o scapare a organizatorilor, fie au asteptat aparitia primarului general al capitalei Sorin Oprescu. Banuiesc ca, mai degraba, a fost al doilea motiv pentru ca imediat ce domnul Sorin Oprescu a terminat de dat interviuri evenimentul a demarat in forta. Din pacate pozele nu au iesit foarte clare, desi am stat la 2 metri de dansul cand am facut pozele.(Nikonul meu D40 cu obiectiv 18-200VRII e plecat in Grecia momentan, intre timp ma multumesc cu o sapuniera de Canon PowerShot A430)





Iata aici ultimele indicatii.Spectacolul incepe!



M-am intretinut in continuare cu cameramanul de la Antene pana ce, in sfarsit, trupa de balet si-a inceput marsul trimufal catre scena.



Spectacolul a fost superb! Showul a fost captivant si spectaculos. Pot sa spun ca Edi Stancu are niste profesionisti in trupa. Ne mai dorim astfel de spectacole.





Artistii care au cantat pe scena au fost in majoritate nume sonore ale muzicii romanesti, dar si actori pe care nu i-am auzit niciodata cantand: de exemplu Maia Morgenstern sau Biris (si Sergiu parca; e prima data cand aud de el, dar asta nu l-a impedicat sa cante, cu succes chiar).

Maia Morgenstern a atacat initial o piesa foarte grea, a Marlenei Dietrich, grea in primul rand din cauza limbii germane si in al doilea rand din cauza liniei melodice.
Maia a venit cu versurile scrise pe format A4 si era foarte atenta la indicatiile dirijorului orchestrei Radio. Ma gandesc ca nu a avut destul timp sa repete cu orchestra, melodia a fost solicitanta, a trebuit sa forteze glasul, dar, in cele din urma, s-a descurcat onorabil.(De filmat, am filmat a doua melodie cantata de Maia)




Nelu Ploiesteanu a fost primit cu urale de spectatorii prezenti.



A mai cantat un ilustru domn al carui nume imi scapa, dar la ora tarzie la care scriu chiar ca nu imi aduc aminte...Maine remediez.



Au mai cantat Gabriel Cotabita, Aurelian Temisan, Paula Seling, Arsinel...Maine mai ridic ceva videouri.

Nu am stat pana la finalul spectacolului.


PS: Nu mai am timp sa corectez textul in seara asta, maine promit sa remediez orice omisiune din seara asta..


PPS: Fiti pe faza si nu ratati urmatoarele zile pentru ca distractia va continua. Ca idee aveti mai jos programul zilelor Bucurestiului:




"2 Septembrie – ora 10:00 – Parcul Herastrau: Carnavalul Copiilor, care va avea loc in fiecare zi pina la orele 16:00.

* Muzeul Literaturii Romane gazduieste o expozitie de pictura si grafica, Galeria Municipiului Bucuresti ne prezinta o expozitie de pictura, decoratiuni interioare si arta fotografica,
* Muzeul Taranului Roman va adaposti (luni, 14 septembrie, de la orele 20:00) Gala Filmului – Bucurestiul Interzis,
* Muzeul Municipiului Bucuresti organizeaza (pe 17 septembrie), in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor, simpozionul cu tema “550 de ani de la atestarea documentara a orasului Bucuresti”,
* Si tot MMB organizeaza (pe 18 septembrie), in Parcul Herastrau, lansarea colitei filatelice aniversare “Bucuresti 550”
* Expozitia “Ctitorii ale domnitorilor romani in Cetatea de Scaun a Bucurestilor” ne asteapta in Pasajul Universitatii (vineri, 18 septembrie),
* Biblioteca Metropolitana gazduieste simpozionul international “Cartea – Romania – Europa”, iar
* Sala de Marmura de la Cercul Militar v-a pregatit o expozitie de tablouri cu licitatie ( pe 20 septembrie, de la orele 17:00).


In noaptea dintre 19 si 20 septembrie – Noaptea alba a Bucurestilor – nu mai putin de 12 muzee si institutii ne asteapta cu portile deschise pina la orele 3 dimineata:

• Muzeul George Enescu
• Muzeul National de Arta al Romaniei
• Muzeul de Geologie
• Muzeul National de Istorie
• Muzeul Literaturii Romane
• Muzeul Municipiului Bucuresti
• Muzeul de Arta Vasile Grigore
• Muzeul Hartilor Vechi
• Muzeul National de Arta Contemporana
• Palatul Curtea Veche
• Observatorul Astronomic
• Muzeul Militar National


Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor intre 18 si 20 septembrie cu expozitia “Legiunea Romana din Italia in timpul primului Razboi Mondial”.

Teatrele bucurestene vor pune in scena spectacole gratuite pe 19 si 20 septembrie, dupa cum urmeaza:

• Teatrul Bulandra – Richard al III-lea se interzice (ora 19:00)
• Teatrul Bulandra – Parcul Bazilescu – A douasprezecea noapte (ora 20)
• Teatrul Nottara – Sala George Constantin, 19 sept – Doi pe o banca (19:30)
• Teatrul ODEON – Pyram si Thisbe (ora 19:00)
• Teatrul Mic – Parcul Sebastian, 19 sept – Se joaca pe gaura cheii (ora 20:00)
• Teatrul de Comedie – Sala Studio – Domnisoara Iulia (ora 19:30)
• Teatrul de Comedie – Sala Mare, 19 sept – Sunt un orb (ora 19:00) - Sala Mare, 20 sept – Poker (ora 19:00)
• Teatrul Tandarica – sediu, 19 sept - Cenusareasa (ora 11:00)
• Teatrul Tandarica – Parcul Sebastian, 19 sept – Pacala (ora 10:00)
• Teatrul Ion Creanga – Piata Constitutiei, 19 sept – Palaria cu surprize (ora 11:00)
• Teatrul evreiesc de stat – Parcul Titanii, 19 sept – Care de asi cu valet (ora 20 :00)
• Teatrul C. Tanase – Teatrul de vara Herastrau – Nimic despre papagali (ora 20 :00)
• Teatrul Excelsior – Parcul Titanii, 19 sept – Vacanta vesela (ora 10:00)
• Teatrul Metropolis – sediu, 19 sept – Zaruri si carti (ora 20:00)
• Teatrul Masca - Bucurestii Noi, 19 sept – Gardienii se intorc (ora 20:00)
- Bd. Uverturii, 20 sept – Prostia omeneasca (ora 11:30)
• Opera Comica pentru Copii – Piata Constitutiei, 20 sept – Balul Ispravnicesei (ora 11:00)

Intre 12 si 20 septembrie, Teatrul National Bucuresti gazduieste, la Galeria etaj III-IV, o expozitie de fotografie realizata in colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze si MNAC – Caleidoscopul Chinei – Stilul de viata contemporan al chinezilor.

Seara zilei de 12 septembrie va fi incununata cu un spectacol care va arata in termeni metaforici geneza Bucurestiului. Evenimentul, organizat sub “bagheta” ARCUB, va avea loc in Piata Constitutiei si va incepe la orele 20:30.

Toata saptamina aniversara Centrul Istoric va fi din nou in prim plan, ca inima a manifestarilor culturale. Strada Carada va fi locul in care ne vom bucura de spectacole Art Show, Comedy Show, Cutia Istoriei, de mini recitaluri ale unor solisti romani renumiti si de un tirg de produse realizate manual - toate sunt posibile cu ajutorul Fundatiei Culturale ARTEX, in colaborare cu Scoala de Arta a Municipiului Bucuresti.

Asociatia Tinerilor din Romania pentru Cultura si Normalitate se alatura Zilelor Bucurestiului cu un program cultural de exceptie, finantat din fonduri proprii.

* Ulita Traditiei si Mestesugului – Parcul Herastrau
* Fanfara Studentilor de la Conservator – Parcul Herastrau
* Next Generation Pop Simphony (Vlad Mirita, Acapella, Nico, Sistem, Alex, Smiley, Elena Gheorghe, Orchestra simfonica, dirijor Daniel Jinga) – Teatrul de vara Herastrau, 13 sept (ora 22:30)
* Spectacol de dansuri de societate – Teatrul de vara Herastrau, 16 sept (ora 20:30)
* Spectacol Nicolae Voiculet (Folktronica) – Teatrul de vara Herastrau, 17 sept (ora 20:30)


ATRCN a pregatit si o prezentare de moda realizata de creatori romani, ce va avea loc la acelasi Teatru de vara din Herastrau, pe 15 septembrie, incepind cu ora 20:30.

Soprana Angela Gheorghiu si cunoscutul tenor Vlad Mirita vor sustine un concert unic, de inalta tinuta artistica, pe scena din Piata Constitutiei, pe data de 19 septembrie, de la orele 21:00 – manifestare realizata de Institutul pentru Dezvoltare Durabila .

Obiceiurile populare romanesti si imaginile Bucurestiului de alta data nu vor lipsi. Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare al Municipiului Bucuresti va organiza zilnic, intre 12 si 20 septembrie, in Piata Constitutiei, un Tirg de Mesteri Populari.

CCVTC a pregatit, in aceeasi locatie, o parada a costumelor de epoca (12, 13, 18, 19, 20 septembrie) si o plimbare cu trasura pe Bulevardul Unirii (12, 13, 18, 19, 20 septembrie).

Nu vor lipsi fanfara si celebra bataie cu flori “la sosea” - in Piata Constitutiei pe 12 septembrie, de la ora 17:00.
Programele artistice organizate de CCVTC se vor tine lant:

• Seara Romaneasca – Piata Constitutiei, 18 sept (ora 18:45)
• Spectacol de minoritati (turco-tatari, rromi, germani, rusi si lipoveni) – Piata Constitutiei, 19 sept (ora 12:00)
• Spectacol de minoritati (italieni, polonezi, aromani si germani) – Piata Constitutiei, 20 sept (ora 12:00)

Si pentru ca unora le place jazz-ul, ARCUB ne invita pe 19 septembrie, de la orele 20:30, in Piata George Enescu, la un concert Florin Niculescu cvintet.

Holul Primariei Municipiului Bucuresti va fi – in perioada 15-20 septembrie – gazda expozitiei de pictura Vitalie Butescu.

Regia Autonoma de Transport Bucuresti, care implineste 100 de ani de existenta, organizeaza pe 19 septembrie, incepind cu ora 10:00, Caravana Timpului: o parada de la tramvaiele cu cai la cele mai noi tramvaie produse la RATB-URAC."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu